News

Anzyz Technologies har utviklet en løsning for kunstig intelligens fra sin base i Grimstad og Kristiansand.

Det vi trodde var teknologi knyttet til helsesektoren viste seg å ha også en rekke andre bruksområder. – Anzyz er en litt uslepen diamant, sier Per Morten Hoff til digi.no. Den erfarne ringreven er blitt arbeidende styreleder i oppstartsbedriften, vel et år etter at han forlot IKT-Norge som han bygde opp og ledet i hele 27 år. Den norske tech-oppstarten er solid forankret i fagmiljøet ved Universitetet i Agder, og de har etablert samarbeid med Sørlandet sykehus som er referansekunde.

Hoff hevder det er snakk om kunstig intelligens i verdensklasse, med en rask og selvlærende algoritme. Skal vi dømme ut fra interessen i markedet, så er de kanskje inne på noe.

Han forteller ivrig om interesse fra flere IT-giganter som snuser på teknologien, blant annet Microsoft. Hoff snakker om potensielt samarbeid også med en annen ikke-navngitt IT-gigant, som etter møter i Norge skal ha invitert til nye samtaler i USA. Videre har også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sett nærmere på teknologien i et eget prosjekt, hvilket gjør dette til en norsk tech-oppstart ganske utenom det vanlige.

Ikke en søkemotor

Ole-Christoffer Granmo er algoritmesnekker og hjernen bak det hele. Medgründeren har doktorgrad i informatikk, er teknologidirektør i Anzyz Technologies og Granmo er også professor ved Universitetet i Agder. – Teknologien er verken publisert eller patentert. Men derimot kryptert og gjemt vekk bak utallige sikkerhetsløsninger. Det er en spesiell måte å gjøre tingene på. Granmo har muligens brent seg tidligere, og har følt at dette er riktig både for selskapet og hans teknologi, sier Hoff. – Mange tror vi er en søkemotor. I virkeligheten er det en kunnskapsdatabase vi bygger opp. Med en rekke ulike anvendelser, påpeker han. Utfordringen har vært å ikke spre seg for bredt, men heller begrense seg til noen utvalgte områder. Hoff nevner tre-fire stykker. Helsesektoren er blant disse. Det er også sikkerhet, samt analyse av kunde- og kjøpsadferd i varehandelen.

Kverner helsejournal

Anzyz har også kontorplass ved helse-inkubatoren Aleap ved forskningsparken på Blindern. At firmaet bruker kunstig intelligens for å identifisere hvilke pasienter ved Sørlandet sykehus som kan reagere på legemidler, ble nylig tatt opp i årets sykehustale av helseminister Bent Høie. – Ramler du om på det blide Sørlandet og havner i ambulanser, så begynner de å sjekke helsejournalen din ved akuttmottaket, sier styreleder Per Morten Hoff. En norske helsejournal består i snitt av 178 sider med informasjon. Systemet bruker ifølge Hoff 1-2 sekunder på å skanne journalen og sjekke om pasienten har allergier, inkludert allergi mot krysninger av ulike medikamenter, for eksempel penicillin og morfin. – Det greier systemet å kverne gjennom superraskt. Sammen med Helse Sør har man laget en kunnskapsdatabase som består av 7-8000 medisinske begreper, sier han. Han understreker at systemet er selvlærende og kjapt. – All kunstig intelligens er lærende, men du må ofte bruke veldig lang tid på å trene den opp. I vår algoritme ligger det en selvlærende funksjon som er rask. Det som skiller oss fra andre er at man ikke trenger svære datasett for å lære opp systemet.

Fanger opp trusler

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor digi.no at de har vært pilotkunder på kunstig intelligens levert fra Anzyz. «Greier man å stanse en terroraksjon, så har det en ganske betydelig betalingsvilje» – Ja, vi har hatt et samarbeid med dem. Det hjelper ikke for oss å ha veldig gode avlytningsmuligheter på fasttelefon. Vi må følge med i utviklingen. Det er forventninger som samfunnet har for at vi skal forhindre blant annet terror. Da gjør vi det innenfor de juridiske rammene vi har, som blant annet er knyttet til personvern, sier PSTs pressekontakt Martin Bernsen. Per Morten Hoff sier at Anzyz ser på sikkerhet som et viktig forretningsområde. – Greier man å stanse en terroraksjon, så har det en ganske betydelig betalingsvilje. Dette er et forretningsområde der alle leter etter bedre måter å kverne store datamengder på, sier han. 

Analyse av kundeadferd - og snart tale 

Det tredje satsingsområdet Hoff peker på for teknologien de har laget er analyse av kundeadferd og kjøpsadferd i butikkverden eller varehandel. – Hvorfor velger du kylling fra den produsenten, eller hvorfor velger du Pepsi framfor Coca-Cola? Hele varehandelen er i ekstrem endring og man ønsker å få mer ut av informasjonen de sitter på. Han smetter også inn kundesenter (call senter) som ytterligere et satsingsområde, men medgir at her forventer de mer konkurranse fra andre. – Innen ikke altfor lang tid vil vi kunne ha en unik funksjon der vi også kan fange opp tale. I dag er det stort sett skriftlig det man analyserer. For å få til dette er i vi i samtaler om et samarbeid med et mindre, ikke-norsk selskap (han vil ikke røpe hvem, – journ.anm.) og vi håper å ha en avtale på plass i løpet av sommeren.

– Har laget noe ganske unikt

Anzyz hentet inn noe risikokapital i starten av 2017. De har også fått mer enn fem millioner kroner i gründerstøtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Per Morten Hoff er arbeidende styreleder i Anzyz Technologies. Erfaringen og kontaktnettet fra tiden i IKT- Norge vil han nå bruke som en døråpner for oppstartsbedriften. Nå har de midler ut året og vel så det til å lønne de ni ansatte, samt noe innleie av teknologer. Nye emisjoner kan komme på litt lengre sikt. – Det er klart selskapet må styrkes både på utviklingssiden og innen salg og markedsføring. Svein Olaf Olsen (daglig leder) flyr frem og tilbake som en bie og snakker både med nasjonale og internasjonale aktører, men vi har det ikke travelt. Jeg har hjulpet oppstartsbedrifter tidligere der vi nesten har vært så desperate at vi har pantet tomflasker, men i Anzyz har vi ikke noe problem med likviditeten. 

Summa summarum mener Hoff at selskapets teknologi kan bli en norsk eksportsuksess.

– Vi tror det. Vi er optimister. Alt vi tror og tenker om det, og hører fra andre, er at det vi har laget er ganske unikt. Men samtidig kommer det alltids noen som er større og sterkere. Petter Northug regjerte i mange år, men man skal ikke sove på laurbærene, sier Hoff (61), som selv er ganske habil i skisporet.

Foto og tekst ved Marius Jørgenrud for digi.no, 30.01.2018.

Article about Anzyz from digi.no (in Norwegian)

Norsk tech-oppstart vekker interesse hos IT- giganter, politiet og sykehus: - Kunstig intelligens kan bli neste eksportartikkel fra Norge, mener selskapets styreleder Per Morten Hoff. (30.01.2018)

Back to news
© Copyright 2018. www.anzyz.com