Anzyz

Satser 40 millioner på hans ide

Som vist i Agderposten 22. september 2022:

Både advokatfirmaer, helsevesen og oljebransjen har tatt i bruk Ole-Christoffer Granmos (48) algoritme. Koden han brukte ti år på å knekke er nå foredlet i eget selskap, og nylig fikk firmaet 40 friske millioner kroner av investorer med stor tro på hva denne programkoden kan utrette.

– Jeg jobba i mange år med å knekke utfordringene med språkforståelse og kunstig intelligens, sier forsker og professor ved Universitet i Agder, Ole-Christoffer Granmo. I 2014 skjedde det. Etter å ha forsket på tekstanalyse innen kunstig intelligens i over ti år fikk han svært lovende resultater med en algoritme som på kort tid saumfarer, analyserer og forstår store tekstmengder.

– Ofte er det sånn at forskningsresultater lever sitt eget liv i den akademiske verdenen, men ingen andre systemer fungerte som denne. Jeg så et kjempepotensial, sier Granmo.

Har bygd sten for sten

Han skjønte ganske fort at han hadde forfattet en programkode som kunne bli en kommersiell suksess, og i 2014 startet han selskapet Anzyz Technologies.

– Det er forskning jeg kan og liker å holde på med. Så jeg trengte en med businesskompetanse, sier han og forteller at han fikk med seg seriegründer Svein-Olaf Olsen. Hovedkontoret var først i startuphuset på Gimlemoen i Kristiansand, før turen gikk til Jon Lilletuns vei i Grimstad.

Hårete ambisjoner

– Vi har bygd sten for sten, og vokst gradvis, forteller Granmo. Vi spoler tiden fram til september 2022. Daglig leder Kristian Hernes ønsker velkommen til Anzyz’ nye lokaler i Bark Silas Vei i Grimstad. Han har tatt over roret etter seriegründer Svein Olaf Olsen. Nå teller antall ansatte 15.

– Vi har vokst ut av de gamle lokalene våre. Det er et godt tegn, sier Hernes, som ble hyret inn som daglig leder for nøyaktig et år siden. Da kom han fra en toppstilling i Kongsberg Digital, men algoritmen til Anzyz, for øvrig ved navn Corpus Cube Linguistic (CCL), virket så spennende at han gledelig startet ukependling mellom Grimstad og hjembyen Sandnes.

– Vi ønsker å være en sterk «hub» for kunstig intelligens i Norge, med hovedbase for teknologi i Grimstad, sier Hernes. Ambisjonen er håret. Noe annet ville vært for dumt, mener han.

– Dette er veldig spennende, både teknologi- og forretningsmessig. Potensialet er stort, sier han.

 Veldig intelligent

Algoritmer, kunstig intelligens, programkoder… Må man ha mastergrad i informatikk for å i det hele tatt skjønne konseptet?

– Det er ikke noe vits å grave seg for dypt ned i kodespråket. Poenget er at denne algoritmen, eller systemet om du vil, kan bearbeide, analysere og hente ut informasjon fra store mengder dokumenter, sier han.

Algoritmen er også såpass (kunstig) intelligent at den skjønner alle språk, er selvlærende og forstår både sjargong, slang, dialekt og skrivefeil.

– Så vidt vi vet, finnes det ikke noe lignende der ute, sier Hernes. Mulighetene uante, skal vi tro daglig leder og styreleder i selskapet, Harald Furre. Foreløpig har de siktet seg inn på tre segmenter; oljebransjen, helsevesenet og advokatfirmaer.

– Fem av de største advokatselskapene har inngått avtaler med Anzyz, sier Furre. En av klientene er advokatfirmaet Schjødt, de fire andre kan ikke avsløres.

– I tillegg bruker politiet algoritmen vår i én konkret sak, legger Hernes til. Han kan imidlertid ikke røpe hvilken sak det dreier seg om, ei heller hvilket politidis-trikt. Men avslører at både Norsk Helsearkiv og Equinor har tatt i bruk algoritmen.

– Vi begynner å få en del napp nå. Gode etterspørsel, gir gode penger, sier styreleder Furre.

– Dette er bare begynnelsen

Han og Hernes forteller at etter å ha finpusset på firmaet i noen år, er Anzyz nå på full fart inn i kommersialiseringsfasen. Nylig fikk selskapet tilført 40 millioner kroner fra investorer bestående av Hatteland-familien, Hodne-familien og Stensrud-familien (som grunnla Skagenfondene, blant annet).

– De har tro på konseptet, og det syns vi er veldig hyggelig, sier Hernes. Han forteller at den nye kapitalen i all hovedsak skal brukes på rekruttering for å styrke programmeringsfronten og salgskanalen.

– Ambisjonen er å ta dette ut på verdensmarkedet. Jeg ser ingen grunn til at dette ikke kan bli en suksess. Dette er bare begynnelsen, sier han.

Explore more